25.5.15

Peet + kitsejuust


Peet mu, arm! Ja kitsejuust, mu arm! Ja kui need kaks veel kokku panna, õndsus!


Peet kitsejuustuga on klassikaline kooslus, mis aga minu silmis mitte kunagi ära leierdatud ei saa. Kui midagi on lihtsalt täiuslik, siis ei peagi ju midagi muutma? Koos on nad head nii salatis, supis kui ka suupistelaual. Selle kuldse duo olen ma viimasel ajal enda köögis edasi arendanud trioks. Köömned sobivad nende mõlemaga niivõrd hästi, et pea märkamatult sirutub mu käsi ka köömnetopsi järgi, kui laual peet ja kitsejuust ootamas on. Siin mõni näide, kuidas minu kõhtu viimasel ajal nad kõik koos on jõudnud. 






Soe peedi-kitsejuustusalat

  • keedu- või röstpeeti
  • kitsejuustu
  • köömneid
  • palsamiäädikat

Soe peedi-kitsejuustusalat sobib ideaalselt praekõrvaseks kartuli-riisi asemel. Eriti hästi sobib see salat mõne tugevamaitselise liha, näiteks uluki või maksa juurde. Õrna kana või kala üle domineeriks ta oma maitsetega liialt.


Keeda või rösti peedid. Koori ning lõika mõnusateks suurteks tükkideks. Prae kuival pannil köömneid nii minutijagu, kuni nad lõhna välja annavad. Lisa peeditükid ning äädikas (üks supilusikatäis poole kilo peedi kohta). Kuumuta kiirelt läbi. Aseta kuum peet taldrikule ning murenda peale kitsejuust. Kui panna kõik see ilu salatipadjale ning niristada peale natuke oliivõli, sobib salat ka eraldi söögikorraks.





Peedipüreesupp vähekese vürtsi ja kitsejuustuga

kolmele

  • 400 g keedetud või röstitud peeti
  • 2 dl vett 
  • 1 tl köömneid
  • 1 tl vürtsköömneid
  • näpuotsatäis kaneeli
  • näpuotsatäis ingverit
  • soola
  • pipart
  • serveerimiseks ohtralt kitsejuustu ja 1 tl röstitud köömneid

Pane 2 tl köömneid kuiva poti põhja ja kuumuta, kuni nad muutuvad aromaatseks. Võta pooled köömned potist, et hiljem nendega suppi serveerida. Lisa peet ning vesi ja aja keema. Maitsesta soola, pipra, vürtsköömnete, tibakese kaneeli ja ingveriga ning jäta supp 5-10 minutiks podisema, näiteks kuni laua katad. ;) Püreesta supp ning aja pärast uuesti keema. Maitse ning lisa vajadusel soola või kaneeli. Serveeri koos kitsejuustu ning röstitud köömnetega.


See mõnus supp on mõnus nii kuumal kui ka külmal päeval. Kaneel ja ingver ei jäta tuntavat maitset, vaid väikese vürtsinüansi, mis peediga niivõrd hästi sobib.




Peedi-kitsejuustuampsud

  • Fazeri seemneleiva krõbinaid
  • riivitud peeti
  • kitsejuustu
  • toorjuustu
  • mädarõigast
  • palsamiäädikat
  • röstitud köömneid
  • tilli

Leivake 1 : Sega ühes kausis kitsejuust üks ühele toorjuustu ja natukese mädarõikaga. Viimasena lisa peet. Pane igale leivakesele teelusikatäis segu ning kaunista tilliga. Ei pea kartma, et mädarõigas kitsejuustu varjutaks. Siin annab tema väike õhetus just maitsele juurde.


Leivake 2 : Määri leivale kiht kitsejuustu. Sega riivpeet tilga palsamiäädikaga ning aseta leivale. Kaunista meelepäraselt, näiteks tilliga.


Leivake 3 : Pane leivale maitsestamata riivpeeti, seejärel kitsejuustutükk ning kõige peale puista kuival pannil umbes minut aega (kuni tuba on köömnelõhna täis) röstitud köömneid.

Vot nende leivakrõpsudega tegin toredad ampsud



:D Jaa jaa, saan aru, et olengi välismaa klišeedele vastav eestlane ja võiksin absoluutselt igat toitu maailmas vist tilliga garneerida! 


Ah, see kevad, mis õhus on, paneb rohkem sellist muusikat kuulama. Poppi ja biidiga.

 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar