19.5.15

Rabarberikissell


Ah, roosa lapsepõlv! Lemmik mannavaht oli roosa, lemmik riisipuder oli roosa, ja loomulikult oli lemmik kissell samuti roosa. Talvisel ajal punasesõstramahlast, kevadeti aga alati rabarberist! Ikka rosinatega, mida pidi olema sama palju kui Tootsi kringlis, ja vedelapoolne, et klaasidele järjest päkki silma kallutada. 






...Natukene piinlik, aga ma isegi mäletan, kuidas ma ühel korral nutma hakkasin, kui tuli välja, et lubatud-oodatud rabarberikissell oli täiesti roheline - tubli vanaema oli korralikult varred ära koorinud. Õnneks päästsid rosinad olukorra. 


Nii et napsa peenralt need veel pehmed roosad varred, mida koorima ei pea, siis tuleb kissell rõõmus rõõsa ja roosa! 





Rabarberikissell, roosa.

  • 8 rabarberivart
  • 4 kuhjaga sl suhkrut
  • 1,5 l vett
  • 1 tl vaniljekontsentraati
  • 1 dl rosinaid
  • 2 sl kartulitärklist + veidi külma vett

Pese ja tükelda rabarber potti. Lisa 2 sl suhkrut, vesi ning kuumuta. Pese rosinad korralikult ning lisa koos vaniljega potti. Kui rabarber on umbes 5 -7 minutit keenud, maitse ning lisa teised 2 sl suhkrut. Magusasõbrad võivad loomulikult rohkem suhkrut lisada. Selle retsepti järgi saab pigem hapuma kisselli. Lahusta tärklis väheses külmas vees. Võta pott tulelt ning nirista tärklisesegu potti, samal ajal kisselli hoogsalt segades. Kellel on elektripliit, võib selleks ajaks poti ka plitale jätta. Minu gaasipliidi leek on lihtsalt liiga kuum ning kissell läheks tärklise lisamise ajal tükki, ükskõik kui vahvalt ma ka ei segaks. Kuumuta kissell pidevalt segades uuesti keemiseni ning võta kohe esimeste mullide tekkides tulelt. Lase jahtuda ning naudi kas lihtsalt klaasist juues või näiteks kohupiimaga.




Kuigi varem olen ise ka vaniljeessentsi teinud, kasutan hetkel Nielsen-Massey Madagaskari burboonvanilje kontsentraati, juba mille pisike tilk annab toidule imelise maitse. Just Madagaskari burboonvaniljet loetakse maailma kvaliteetseimaks vaniljeks. Nime on ta saanud Prantsusmaa ülemeredepartemangu, Réunioni saare kunagisest nimest Bourbon. Hetkel võib seda nimetust kasutada vaid Madagaskarilt, Komooridelt, Seishellidelt ning Réunionilt pärit vanilje kohta. Sellel algselt vangidele mõeldud koloniaalsaarel loodi 19. sajandi alguses suured vaniljekasvatused ning just sealt pärit "mustale kullale" võlgneb prantsuse köök tänu oma crème burlée, cannelé'de ja crème anglaise'i eest.


Roosa, nagu lubatud! :) Ja ilusat muusikat loomulikult ka.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar