12.6.15

Vana hea Juubel ehk kõige lihtsam rabarberikook


Kuidas maitseb Juubeli pulbrist tehtud kook, teab vist iga eestlane. Olgu see siis kas kohupiima ja purukattega, pool-ja-pool ehk purupõhja ja hapukooretäidisega, või lihtsalt biskviit-taignaga. Kui aja või köögitarvikutega on kitsas, siis aitab Juubel ikka hädast välja ning lauale jõuab tuttav kõigile maitsev ahjusoe kook. Kuigi pulbrist tehtud, lähevad Juubelikad minu maailmas ikkagi ise tehtud kookide kategooriasse. Valmis koogipulbrid on päevapäästjad ka siis, kui on minek näiteks maale ning karp mune, pakk võid, kilo jahu jne oleks tüütu ühe koogi tegemiseks kaasa osta. 

Kusjuures mida rohkem ma sellele mõtlen, siis on valmis jahusegud ikka tõesti ühed tänuväärt asjad. Meie perel on näiteks pannkoogijahu nii mõnelgi suusareisil kaasas käinud, sest munad oleks muidu autos end külmast kringliks tõmmanud ja piimast jääkamakas saanud. Ja need pühapäevahommikud, kui just-eile-oli tosinast munast on alles vaid tühi rest, aga nõudlikud näod ootavad laua taga pannukaid... Jajaa, ei kurda, et tädi Vilma ikka meie eest hoolitseb. ;)


Siin on kõige-kõige lihtsam Juubelikoogi retsept. Ei ole vaja ei purude ega erinevate kihtidega mässata, vaid lihtsalt pakki pulbrit, veidi vett ning aianurgast rabarbereid. Rabarberite lõikumine (kõik need 7 minutit) ongi ilmselt selle koogi valmistamise juures kõige kaelamurdvam tegevus. Kokkusegamise vaev, kogu kupatus ahju ning varsti saadki mahlase ahjusooja koogi lauale panna.


Kui muidu on Juubelist tehtud tainas minu maitse jaoks tsipa liiga magus, siis koos hunniku rabarberiga on magusa-hapu tasakaal just täpselt õige. Ühest pakist jätkub 24-26 cm vormile, aga plaadika jaoks läheb vaja kaks pakki.



Kõige lihtsam rabarberikook 

ahjuplaaditäis

  • 2 pakki Juubeli tordipulbrit
  • 4 dl vett
  • umbes 7-10 suuremat rabarberivart
  • soovi korral 1 tl kaneeli või jahvatatud kardemoni


Koori ja tükelda rabarber. Koguseliselt võiks seda olla umbes sama palju, kui tainast tuleb. Sega tordipulber veega ühtlaseks. Lisa rabarberitükid ning soovi korral ka kaneel või kardemon. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud sügavamale ahjuplaadile ning küpseta 180 kraadi juures umbes 35-40 minutit, kuni kook on läbi küpsenud ning pealt kuldne. Lase veidi jahtuda ning serveeri kas leigelt või külmalt. Hästi sobib siia juurde ka näiteks vaniljeplombiir. 



Kuigi koogis on rabarberi osakaal suuuur, ning tänu sellele on see veidi mure, annab seda ilusasti ka näpu vahelt süüa. Metsas või maal peetavatel aiapidudel võib seda täiesti taldrikuvabalt serveerida, kellel niitude vahel ikka liigset peenutsemist vaja. 




Ja ei ole vaja juubelit, et Juubelit teha. Ausõna. ;)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar