30.7.15

Kitsejuustu crostini maasikatega


Tean tean, tegelikult tuleks kirjutada kitsepiimajuust. Kui päris täpne olla, siis siin retseptis lausa kitsepiima toorjuust. Sest ega ma ju kitsest juustu tee. Sel korral aga paluks silm kinni pigistada, sest kitsejuust kõlab palju armsamalt. Nagu ka lambajuust. Kes norimist ikkagi veel ei jäta, neile lajatan traditsioonikaardi: kas lehmakommi peaks ka ümber lehmapiimakommiks nimetama?

Heleda ciabatta'ga

Need väikesed ampsud on suvel imeilusad ja head lauale kanda, kuni pearoog veel (grillil) valmib ja klaasikesele kihisevale väärikat ja kaunist lisandit vaja. Ka ettevalmistused ei ole just aeganõudvad, vaja ainult juust saiale määrida ning kui külalisedvaikselt saabuma hakkavad, need paariks minutiks haju lükata. Punane-roheline ilu peale ja suupisted on serveerimiseks valmis!

Crostini ehk röstitud ciabatta on, nagu nimi arvata lubab, pärit Itaaliast, juurtega keskajas, mil talupojad sõid oma toitu röstitud leivalt. Miks leivalt? Sest taldrikuid ei olnud. Miks röstitud? Et kodukootud söödav taldrik oleks kõvem ja suudaks toitu kanda. No näed, kõigel, ka röstsaial on tegelikult praktiline ajalugu. ;)

Muide, keda toidu ajalugu huvitab, heitke pilk peale ka sellele toidu ajajoonele. Päris huvitav skaala on neil: et kimchi't hakati tegema juba vähemalt 7. sajandil ja et juba 1395. aastast on teada märkmeid ingveriküpsiste ehk piparkookide tegemise kohta. Ja et alates 2009. aastast eksisteerib eraldi mõiste Twitteri retsepti kohta: twecipe. Ehk siis kuni 140 tähemärgist koosnev retsept. Tvitsept? :P

...Peaks neile ainult natuke juurde lisama infot, näiteks Mardi leiva tekkeloost siinsamas Tallinna vanalinnas. ;)

 
Tumeda ciabatta'ga 

Kitsejuustu crostini maasikatega

  • mini ciabatta'sid, tume või hele, mõlemaga on hää
  • oliivõli
  • kitsepiima toorjuustu
  • musta pipart
  • maasikaid
  • värsket basiilikut

Lõika ciabatta viiludeks ning piserda mõlemalt poolt kvaliteetse oliivõliga. Määri igale viilule paksult kitsepiima toorjuustu ning keeruta veskist peale musta pipart. Rösti saiaviile 220 kraadi juures grillrežiimil, kuni juust on pealt kuiv ning saiaääred hakkavad pruuniks tõmbuma. See võtab aega umbes 5-7 minutit. 





Võta saiad ahjust, lõika peale maasikaid ja kaunista basiilikulehega. Serveeri soojalt, kaaslaseks mullijook.  

Kuniks veel nina arvuti ees, vaata ja kuula kõrvale head lugu filmist Across the Universe. Video köidab. Ei saa midagi öelda. 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar