19.9.15

Kookospõhjal juustukoogiruudud kirsikastmega


Koogile! Mõnusale juustukoogile! Ja nii armsaslt ruutudena serveeritud, et lihtsalt võimatu on sellele EI öelda. Ja ka teisele tükile. Mõte just koogiruudud teha tuli ja kinnistus, enne kui mõte sinnamaale jõudis, et mul lahtikäivat ruudukujulist koogivormi ju ei ole. Nii et saladuskatte all võin öelda, et kuna tahtmine oli nii suur, käras ümar vorm kah. Et ringist ruut saada, pidi koogilt väikesed poolkaar-ääred ära lõikama ja et keegi sellest vormi faux pas'st aru ei saaks, tuli asitõendid kiiremas korras ära hävitada. Nii et tegelikult ei kurda. ;) 

Koogi kookospõhi on tänane üllataja - eriti mõnus ja krõbe! Ja ainult kookoshelvestest ja sulavõist kokku segatud! Jääb ilusasti hoidma ning maitseb suurepäraselt. Kook tuleb selle retsepti järgi neutraalne ja hõrk oma lihtsuses (ega ilma lisanditeta Manhattani juustukook asjata kõige kuulsam ole!), konsistentsilt kreemjas, ning kirsikaste seal peal on tõesti kirsiks juustukoogil. Igati sobiv ka pidulikule lauale ja võin küll kasutada seda sõna: luksuslik maitsekooslus. :) 


Kuigi ette seda ei planeerinud, sai kook gluteenivaba, ning kui põhjas või asemel näiteks kookosrasva või õli kasutada, oleks ta ka laktoosivaba. Nimelt kasutasin Tere laktoosivabu tooteid: LaFresca maitsestamata toorjuustu ja topsis laktoosivaba hapukoort. Kui laktoosita toorjuust on nagu toorjuust ikka, siis hapukoor oli tavalisest mahedama ja veidi isegi magusama maitsega, igati magustoitudesse sobiv.




Kookospõhjal juustukook
  • 80 g kookoshelbeid
  • 40 g võid
  • 370 g maitsestamata täisrasvast toorjuustu
  • 100 g hapukoort
  • 85 g suhkrut
  • 1 tl vaniljekaunapastat
  • 2 muna
  • serveerimiseks kirsikastet ja kookoslaaste

Põhja jaoks sulata või ning sega kookoshelvestega. Suru 24-cm lahtikäiva koogivormi põhja ning eelküpseta 180 kraadi juures 10 minutit, kuni põhi on kena kuldne ja krõbe. 
 
Põhi enne ja pärast ahju. Pardon my pajakinnas.

Sega toasoojad toorjuust ja hapukoor suhkru ja vaniljekaunapastaga. Kui pastat pole, kasuta vaniljemaitse saamiseks kas näiteks vanillisuhkrut (1,5 tl) või vaniljeessentsi (kolmandik ampulli). Sega ükshaaval juurde toasoojad munad. Vala juustusegu eelküpsetatud põhjale, kata vorm fooliumiga ning küpseta 150 kraadi juures umbes 30 minutit, kuni kook on pealt tahenenud, aga võib veel keskelt võdiseda. Lase avatud ahjuuksega jahtuda ning hoia kooki enne serveerimist vähemalt 3-4 tundi, ideaalis üleöö külmkapis. Serveeri hapuka kirsikastme ja kookoslaastudega.




Kirsikaste
  • 100 g kirsse
  • 1,5 dl vett
  • 2 sl suhkrut
  • 1 kuhjaga maisitärklist + veidi külma vett

Pane kivideta kirsid veega keema. Lisa suhkur ja lase lahustuda. Sega maisitärklis veega ja lisa segades kastmesse. Kuumuta kuni kaste pakseneb. Lase jahtuda ja serveeri juustukoogiga. Mina kasutasin koduseid viltkirsse, ainukeselt oksalt, kus põõsal sel aastal marju oli. Nii et mitte ainult ühe põõsa, vaid lausa ühe oksa marjadest kaste. Tundsid üksteist terve elu.


Ja kuulake Brahmsi Variatsioone ja fuugat Händeli teemale, op 24, orkestreeritud Rubbra poolt. See kõlas eile ERSO hooaja avakontserdil Estonias Neeme Järvi juhatusel ja kui ma poleks juba istunud, oleksin põlvenõrkusest küll kuhugi põrandale vajunud. Kaunis andekus.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar