20.11.15

Vadakupannkoogid

Inimene on ikka üks koogimaias loom. Ja kannatamatu ka. Kes ikka viitsib ahju ees passida, kui pannil saab mme korda kiiremini koogi tehtud? 


Jah, pannkoogid. Lihtsad ja kõigi lemmikud. Kas siis vanaema rammusad pontsakad pannukad või prantsusepärased (rrr põrises, ma loodan?) krepid või uuemates tuultes trendikalt laineid löövad "ainult-kahe-koostisosa-vegan-gluteenivabad-suhkruvabad" ee.. küpsetised? Idee jääb ikka samaks: kui kooki on vajaJa kiiresti. Siis pannkoogid aitavad.




Eks vilunumad õhukeste pannkookide küpsetajad teavad, et tegelikult on aeg ka pannkooginduses oluline ning mida kauem tainas on seista saanud, seda õhema pitsimustri saab pannile valada. Jahu ju paisub seistes ning taina konsistents on pärast puhkamist hoopis teine kui kiirelt kokku segatud ja küpsetatud taignal. Kord Prantsusmaal mõtlesime, mida õhtuks süüa teha, ja pakkusime välja pannkoogid. Kuna kell oli juba viis, siis perenaise sõnul oli kella seitsmeks pannkookide lauale panek välistatud. Tainas poleks piisavalt seista saanud... (Eestis küll sellist situatsiooni ette ei kujuta.)


Pannkookidega on üks kala ka. Et siis rubriik: eestlased ja krepid ja galetid. Saan aru, et oleme rahvusvahelised ja tublid ja miks mitte hüüda õhukesi ülepannikooke prantsuse crêpe'ide järgi kreppideks, aga kes alustas trendiga magusaid pannkooke kreppideks ja soolaseid galettideks hüüda tegi küll halvasti. Nüüd ongi vaesel eestlasel kõik sassis. Sest olgu ta magus või soolane, nisujahust pannkook jääb ikka krepiks. Ja prantsuse galette'ist tulev galett tähendab hoopis Britannia ja Normandia piirkonnast pärit tatrajahust pannkooki. (Või hoopis sama piirkonna ümmargust kooki või küpsist. ehk midagi ümarat ja küpsetatut. Ups, lihtsamaks vist ei läinud?) Ning tatrajahust  galette võib täpselt samamoodi kui krepp olla nii magus kui ka soolane. Aga kuni pooled pannkoogimenüüd pakkuvad söögikohad jonnakalt valemugandusega oma vana rida jätkavad, kinnistub see üks hetk nii, et võetaksegi omaks. 


Eks viinamari on ka oma koha pika ajalooga ära teeninud. Katsu sa teda nüüd enam veinimarjaks ümber tituleerida. Oeh.


Minul tulid sel korral kohevad tatrajahust koogikesed, vadakuga. Eks kui paneer'i või sõira vms teha, jääb ikka vahel vadakut üle ning just pannkoogitaignas on seda hea ära kasutada. Kasulik valk ja puha. 



Vadakupannkoogid
  • 165 g täistera tatrajahu
  • 110 g täistera nisujahu
  • 3 sl meelepärast suhkrut
  • 1 tl soodat
  • 3 muna
  • 6 dl vadakut
  • 0,5 tl soola
  • küpsetamiseks õli

Sega omavahel jahud, suhkur ja sooda.  Klopi munakollased lahti ja sega vadakuga. Teises kausis vahusta munavalged kõvaks vahuks. Sega vedelad ja kuivained omavahel, viimasena lisa õrnalt segades munavalgevaht. Kuumuta pannil õli ja prae väikesed lusikakoogid. Serveeri meelepärase lisandiga. Pannukad on head nii soojalt kui ka külmalt. 


Näiteks kondenspiimaga. Ja marjadega. Puhh oleks rahul. Kõrvale Schuberti serenaad.




 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar