15.1.16

Porgandikarask


Viimased porgandid vanaema aiast. Alles jaanuaris ahju. Karaskiks! Pole paha. Hooaeg kui pikk. Kuigi, pean tunnistama, et vanaema aiast tulid sel aastal pigem kõverad-keerdus porgandid kui sirged sõdurid. Euronõuetele nad oma mõõtudega kohe kindlasti ei vastanud. Nii et kui lauale oli vaja näkse lõigata, sirutus käsi ikka poes porgandikoti järgi, kuigi kodus olid omad oranžid ootamas. Nüüd on aga vaevarikas töö nad puhtaks kaapida tehtud ja ametlikult võin porgandihooaja 2015 sulgeda. Vist ainult natuke õunu ongi alles eelmisest aia-aastast, kui kõike purgistet-külmutet mitte lugeda. Kartuleid ei kasvata enam keegi mu peres ning kõrvitsaid ka sel aastal kapinurka seisma ei jäänud. 


Lilla porgand. Foto: Helena Niidla

Foto: Helena Niidla


Aga jah, nii ussitanud õunad kui ka kõverad-kidurad juurikad võib eelmise sooja talve kaela ajada. Praegused pakasekraadid ja hanged peaksid kõik pahalased ära tapma ning loodetavasti tuleb 2016 hea aiasaaduste aasta! (Räägin nagu ekspert. Linnalapse väikesed rõõmud.)






Porgandikarask

  • 100 g porgandit (puhastatud kaal)
  • 2 munakollast
  • 300 g keefirit
  • 150 g odrajahu
  • 1 tl soola
  • 1 sl suhkrut
  • 1 sl jahvatatud koriandrit
  • 1 tl soodat
  • taluvõid vormi määrimiseks

Riivi jämeda teraga porgand. Klopi kausis lahti munakollased ning lisa keefir. Sega omavahel odrajahu, sool, suhkur, koriander ja sooda ning lisa taignale. Sega ühtlaseks ning viimasena sega sisse porgandid. Vala tainas vormi, näiteks leivavormi, kuid võid kasutada ka väiksemat ümmargust lahtikäivat koogivormi, 20-24 cm diameetriga. Küpseta 200 kraadi juures 25 minutit, kuni karask on pealt tahenenud. Kummuta vormist välja ja lase restil jahtuda. Söö leigelt näiteks taluvõi või määrdejuustuga. 





Porgand jääb karaskis lühikese küpsetusaja pärast mõnusalt veidi krõmps ning kindlasti ei tohiks unustada taignast koriandrit. 1 sl võib tunduda palju, kuid annab väga hea maitse. Kes kahtleb, mõelgu sellele, et koduleivale lisatakse tavaliselt ka helde käega koriandrit. Nii et teraviljaküpsetistes on ta täiesti omal kohal. Karask püsib kõige kauem värske, kui hoiad seda puhta köögiräti sees. 


Üks Chet Fakeri live ka. 

Foto: Helena Niidla

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar