17.3.16

Hõrk šampinjoni-maksakaste tüümianiga


Inimkeha on vahel ikka tark. Saab ise aru, mida tal vaja on ning teeb selle ka inimesele endale selgeks nii, et ta alles hiljem sellest aru saab. 


Hemoglobiin on mul noorukina madal olnud ning tean erinevatest jälkidest rauapreparaatidest rohkem kui sooviks. Kellel sarnane probleem on olnud, mäletab kindlasti klaasampullis rohtusid, kus pidi mõlemad otsad ära murdma, et vedelik välja saada. Jah, need samad, mis tihemini kui oleks tahtnud kas A: sõrme lõikasid või B: koos klaasipuruga tassi jõudsid. Muide, neid soovitas arst juua koos Coca-Colaga, sest see pidavat olema ainukene asi, mis suudab rohu kibedat maitset peita. Nonii! Arstid soovitavad tarbida kokat! Kus Delfi püstolreporterid on!




Raud.

Olen päris kindel, et just seda mul vaja oli, kui eile poodi läksin. Sest kuidagi sattusid just tublide raua-allikatena tuntud toidud kotti, ilma et ma seda ette oleks plaaninud. Pidin apteegist läbi käima ning kassas haarasin ka ühe hematogeeni kaasa. Hiljem toidupoes ostsin kanamaksa, peeti ja granaatõuna - kõik tuntud eelkõige oma rauarikkuse poolest. No ju siis on vaja! Alles kodus kõiki neid asju kõrvuti vaadates sain aru, mis aine poole mu keha mind tüüris. Olin siis omalt poolt ta vastu viisakas, sain vihjetest aru ja tegin ühe eriti rauarikka õhtusöögi. Valmis imehea kreemjas maksakaste, tilga konjaki ja tüümianiga. 


Maksakaste on minul alati heas kirjas olnud, ei mingeid söökla-traumasid. Hõrk ja pehme liha, mis väljast korralikult pruunistatud ja seest tumeroosa, on õigesti tehtult suussulav ning võib vabalt peenemate lihadega samale pulgale asetuda. Nagu paljude toitude puhul, kehtib ka maksatoitude puhul reegel, et mitte toit ei oota sööjaid, vaid sööjad peaksid toitu ootama. Pannil seistes maks järelvalmib ning tõusev sisetemperatuur küpsetab liha tuimaks ja kuivaks. 



Šampinjoni-maksakaste tüümianiga 

neljale-viiele

1 sibul
500 g broilerimaksa + u 2 dl piima ja vee segu 
200 g šampinjone
1 sl võid
1 sl õli
heldekäeline törts konjakit
150 g toorjuustu
1,5 dl kuuma vett 
1 tl tüümiani
soola
pipart
serveerimiseks keedetud või aurutatud tatart 


Puhasta maks kelmestest, lõika vajadusel suuremateks tükkideks ning jäta pooleks tunniks toatemperatuurile piima ja vee segusse seisma. Võta ka toorjuust toatemperatuurile valmis. Nõruta maks ning patsuta korralikult majapidamispaberiga kuivaks. Sega õli ja või omavahel väikeses kausis ning koori ja haki sibul peeneks. Viiluta ka šampinjonid. Kuumuta pool või-õli segust pannil ning hauta sibul klaasjaks. Lisa šampinjonid ning prae veel minutit-kaks, kuni seened on endast vee välja lasknud. Maitsesta soolaga ning tõsta sibula-seenesegu kõrvale ootele. Puhasta pann. Kuumuta teine pool või-õli segust korralikult kuumaks ning prae maksa mõlemalt poolt ägedal kuumusel u 30 sekundit. Ära liiga vara tükke suskima ja ümber keerama hakka, vaid oota, et üks pool oleks korralikult pruunistunud, enne kui teise külje keerad. Vala pannile konjak ja lase aurustuda. Nüüd lisa pannile sibula-seenesegu, tüümian, vesi ning toorjuust. Maitsesta soola ja pipraga. Kaste on valmis, kui toorjuust on kastmesse sulanud, ehk maksimaalselt kahe minuti pärast. Maksa ei tasu üle küpsetada, kuna kõige hõrgum on ta just siis, kui tükid on keskelt veel roosad. Serveeri kastet kohe koos tatraga. 


Kas sa Islandi uut biiti Vök & "Waiting" oled juba kuulanud?


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar