30.5.16

Moonikook


Moonikook jäi mul kummitama F-hoone menüüst. Saabus ta sinna eelmisel sügisel ning ka talvemenüüsse jäi püsima. Kui olin juba mitmest suust selle moonikoogi kohta kiidusõnu kuulnud, pidin loomulikult ka ise selle ära proovima. Kaugelt nägi välja nagu kook ikka, ainult mooni-mustatäpsuline. Aga tõesti, ei olnud tegu mingi tavalise suhkru-jahuviiluga! Müts maha, väga maitsva küpsetisega olid sealsed kokad hakkama saanud! Mooniseemnetest krõmpsuvat ja kreemja tekstuuriga kooki serveeriti soojalt vaniljejäätise ning karamellkastmega. Viis keele alla. Kevadel arvati aga mooniseemneid täis headus menüüridadelt välja ning ei jäänudki mul muud üle, kui ise moonikooki kodus tegema hakata. Tunnen end veidi kahtlase stalkerina, aga leidsin Tripadvisori lehelt külastajate fotode alt ka ühe uduse ja mitte just parima pildi moonikoogist. :D





Kust aga alustada? Sest ega peale selle, et koogis olid mooniseemned, ei olnud mul retsepti kohta õrna aimugi. Kook ei olnud saialise-keeksilise tekstuuriga, vaid tõesti kreemja sisuga, kuid hoidis vormi nagu koogid ikka. Väikese pärimise peale sain teada, et kook tehti mannaga, nii et ka oma retsepti põhjaks võtsin klassikalise mannakoogi oma nami-namist. Eks loomulikult päris samasugune kook mul ei tulnud, aga mooniseemnetest pakatav ja tänu mannale mõnusa tekstuuriga kooki kiidan väga! Kook on parim soojalt ning jäätis koogitükil on täpiks I-l. Kirsiks tordil. Jäätiseks moonikoogil. 







Moonikook

24-cm vorm
  • 250 g + 1 sl keefirit või hapupiima
  • 175 g mannat 
  • 3 muna
  • 120 g suhkrut
  • 1 tl soola
  • 0,5 tl söögisoodat
  • 2 sl mooniseemneid
  • veerandi sidruni riivitud koor
  • 0,5 tl vaniljekaunapastat
  • serveerimiseks tuhksuhkrut ja jäätist

Vahusta munad suhkru ja soolaga. Lisa keefir ja manna ning maitsesta mooniseemnete, sidrunikoore ja vaniljekaunapastaga. Sega tainas hoolikalt läbi ning lase 40 minutit paisuda. Sega ülejäänud lusikatäis keefirit soodaga ning lisa kiirelt taignasse. Kiiresti peab tegutsema selle pärast, et sooda hakkab kohe keefiriga reageerima ning kook tuleks nüüd võimalikult kiiresti ahju saada. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi ning küpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit. Kontrolli küpsust tikuga - kui tikk tuleb puhtalt koogi keskelt välja, on kook valmis. Raputa peale tuhksuhkrut ja serveeri soojalt oma lemmikjäätisega. 


Täna on mul kõlarist repeat'i peal olnud Johnny Cashi "Hurt". Ja ei tundu, et veel niipea sellest küllalt saaks. 





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar