3.7.16

Karamellise punasibula galett rukkipõhjal




Olen end siin tagasi hoidnud Brexiti või Regrexiti teemadel, aga kui päris aus olla, ei teagi, kas nutta või naerda selle lolli olukorra üle. Kõik need netis ringi käivad tabelid, kus on näha, kuidas vanuse kasvades kasvas ka väljahääletamise protsent, näitavad ilma seletusetagi, kuidas poliitika ning ajalugu mängib-mõjutab inimesi. Ja ka need kaardid, kus on näha, et linnades elavad inimesed hääletasid jäämise poolt, maapiirkondades valdavalt oldi aga selle vastu, annavad päris hea ülevaate UK tendentsidest. 

Seda, mida Euroopa toidumaailm kaotab, taga nutma vist ei pea...





Nüüd kus esimesed kired on maha jahtumas, hakkavad tegelikud murekohad välja tulema. Tundub, et tuleb tüütult palju asjaajamist ja bürokraatiat Euroopas elavate brittide ja vice-versa jaoks. Juba olen kuulnud, et aetakse oma üks-mitmendik iiri juuri taga, (pidades igaks juhuks varuplaanina meeles ka oma šoti vanaemasid-isasid,) et juhul kui muud üle ei jää, passi vahetada. Ma üldse ei imestaks kui iiri rahvaarv kasvaks lähiaastatel märkimisväärselt. Ning siis veel tollilepped ja kaupade liikumine ja .... - brrrr.


Eelmise nädala Last Week Tonight with John Oliver võttis olukorra päris hästi kokku, sel hetkel veel küll lootusrikka tooniga lõpetades. Viimane osa aga pani asjad paika: 





& halba nalja:



Aga foodwise nüüd. 


Galette või eestikeelde mugandatult galett tähendab nii tatrajahust pannkooke, mõnel pool Prantsusmaal küpsiseid ja ka kõiksugu ümmargusi krõbedaid küpsetisi. Laiemalt tuntakse galette'idena lahtisi rustikaalse vormiga pirukaid, kus ääred on täidise peale veidi lohakalt lapatud, andes küpsetisele kodukootud mulje. Kui varem olen galette teinud pigem magusaid, nagu näiteks see täisterapõhjal kookosega rabarberigalett ning soolased lahtised pirukad on saanud ikka endale ausa quiche'i vormi, siis siin punasibula küpsetises tundus just galeti talupojalik vorm sobivat. Punased sibulad on karamellistatud ning palsamiäädikalt värvi saanud, nii et piruka täidis tuli pea must.




Punase sibula galett

Rukkitainas:
  • 70 g võid
  • 170 g täistera rukkijahu
  • 1 muna
  • 15 g külma vett
  • 1 tl soola
Täidis:
  • 500 g punast sibulat
  • või-õli segu praadimiseks
  • korralik törts konjakit
  • 2 sl palsamiäädikat
  • 3 sl (demerara) suhkrut
  • 150 g maitsestamata toorjuustu
  • 1 tl kuivatatud tüümiani
  • soola
  • musta pipart

Mikserda või koos jahu ja soolaga köögikombainis ühtlaseks puruks. Lisa vesi ning muna, sega ühtlaseks ning suru tainas palliks. Mässi taignapall kilesse ning lase külmkapis pool tunnikest puhata. 

Samal ajal valmista täidis. Koori ja viiluta peenelt sibulad. Prae sibulaid või-õli segus mõni minut, lisa väheke soola ja tüümian. Vala pannile konjak ning lase alkoholil aurustada. Nüüd lisa palsamiäädikas ja suhkur ning hauta madalal kuumusel sibulad pehmeks ning karamelliseks - see võtab aega umbes 20 minutit. Timmi maitse paika soola ja pipraga. 

Rulli tainas jahusel laual u 0,5 cm paksuseks ringiks ning keera küpsetuspaberi abiga ümber. Määri toasoe toorjuust taignarattale nii, et äärtest jääb u 3-4 cm vabaks. Vala sibulasegu toorjuustule ja keera taignaääred täidisele. Küpseta galetti 180 kraadi juures u 40 minutit, kuni taignaääred on kenad kuldsed. 

1 kommentaar:

  1. Hehe me ikka liigume samal lainel, ma ka just tegin galetti aga magusat. Ja mõte oli teha rukkijahuga pooleks aga tegemise käigus meenus see alles siis kui tainas juba kokku segatud ja külmkapis!

    VastaKustuta