16.1.18

Taipärased nuudlid köögiviljade ja kookosega


Talvisene lõikav ilm ikka kutsub pilku pöörama ida poole ning Aasia köögi vürtsidest lisasoojust otsima. Tai köök on oma värskete koostisosade ning mõnusa hapuka vürtsikusega minu suur lemmik, ning riisinuudleid söön iga hetk suurima heameelega. Siin karris on nuudlid endale lisaks veidi tavatuma lehtkapsa ning baklažaani saanud, mis mõlemad aga suurepäraselt lisavad rooga vitamiine, oma tagasihoidliku maitsega kenasti ingveri ja kookose tugevat särtsu tasakaalustamas. 





Appii! Mul on uus sari, mis on mind oma võimusse haaranud nii tugevalt, et sõltuvus on vist õige sõna? Teate ju küll seda Eesti pagarisaadet? No sel vaesel vennal on suur briti emasaade "The Great British Bake Off", mis vist on mu lemmiksari. Aga kahjuks kaasneb sellega ka see, et kõik osad on juba ammu läbi vaadatud. Sattusime hiljuti ühe oma prantsuse kolleegiga sarjadest rääkima ja ta ütles, et ma peaksin siis sel juhul prantsuse versiooni ka vaatama. Aga ju loomulikult!! Kuidas ma ise selle peale ei tulnud? :D Kui juba Eesti jaksab seda formaati sisse osta, siis on nad Prantsusmaal ju kindlasti ammugi oma parimaid küpsetajaid otsima hakanud. Ja "Le meilleur patissier" saigi uueks silmade ekraanile kinnitajaks. Nad ei otsi seal küll pagarit, vaid väga konkreetselt kondiitrit, nii et kui briti (ja eesti) versioonis sai ka soolaseid küpsetisi näha, siis seal on üks suur šokolaadi-moosi-glasuuritrall otsast lõpuni. Iga osa on venitatud umbes 2 tunni pikkuseks või veidi ülegi, aga vaadates mingit igavust küll ei teki. Ning kui erinev lähenemine ja tase neil on! Tundub, et kuigi peegelglasuuride ja erinevate mousse'ide ja biskviitide valmistamine on neil kaasasündinud oskus, siis tehnilistes ülesannetes eksivad nad tihti ülesannetega, mis isegi minule tunduvad ülikerged. Ja kui nad näiteks lehttainast ja filo rullivad pea silmad kinni, siis pärmitaignaga töötamine oli enamustele uute jahimaade avastamine. Põnev igal juhul! :D  




Viimasel ajal teen taoliseid ühe-poti-karrisid ilma liha või kalata, ning valmistan loomse proteiini pigem eraldi, nii et kõik sööjad saaksid ise valida, kui palju nad kala või kana oma taldrikule soovivad. Nii ei jää ka hirmu, et kala kastmes üle küpseks või kana tuimaks jääks. Eraldi näiteks grillpannil neile kuuma andes on palju kergem täpset küpsetusaega jälgida, et tulemus oleks hõrk ning maitsekas. Muide, grillpannil näiteks lõhe või forelli küpsetamist kiidan kõrgelt - megakiire ja lihtne ning pole kunagi kala üle küpsetanud, samas kui ahjukalaga on ikka juhtunud, et sabatükk on selleks ajaks juba ammu tuim kui paksem fileepool alles vaikselt valmib. Soovitan kindlasti kalafilee portsjontükid koos nahaga praadida, et valmistulemus võimalikult mahlane jääks. Naha võib kiire liigutusega näiteks enne taldrikule panemist ära võtta, kes seda silmaotsastki näha ei taha. Ja valmistamine on ainult minutite küsimus! Pann sobiva kõrgeid temperatuure kannatava õliga kuumaks, maitsestatud kala nahata pool pannile lüüa, ning kui tükk ise panni küljest lahti tuleb ning seda spaatliga vabalt ringi liigutada saab, nii pooleteise-kahe minuti pärast, kera fileel külg ning prae naha poolt, kuni kala on keskelt veel veidi roosakas. Tõsta kohe serveerimisalusele või taldrikutesse. Saad kena grilltriibulise mahlase suutäie.




Nuudlid köögiviljade ja kookosega

vähemalt kuuele näljasele

  • 3 sl õli, kui on, siis nt seesami või pähkliõli (kui maapähklivõi purk on veidi aega kasutamata riiulil seisnud ja sinna peale on õlikiht eraldunud, siis võid näiteks sealt tilga võtta!)
  • 1 sl rohelist karripastat
  • 3 kaffirlaimi lehte
  • pöidlapikkune jupp värsket ingverit
  • 2 küünt küüslauku
  • 1 sl kalakastet
  • u 5 sl sojakastet
  • 1 suur punane paprika
  • 1 baklažaan
  • 500 g lehtkapsast
  • 400 g täisrasvast kookospiima
  • 8 dl vett
  • 1 laimi mahl
  • 350 g lamedaid riisinuudleid
  • värsket koriandrit ja laimi serveerimiseks

Kuumuta potipõhjas karripastat õlis, kuni pasta on muutunud aromaatseks, nii minuti jagu. Kaabi teelusikaga ingverilt koor (kõige lihtsam viis!) ning riivi peenelt. Koori ja haki küüslauk. Lisa potti ingver, küüslauk, kaffirlaimi lehed ning kuumuta läbi. Vala seejärel potti kookospiim ning kui kasutad konservi, siis 1 sama konservpurgitäis vett (muidu lihtsalt 4 dl). Lihtne mõõta ja nii saad kõik hea kraami purgiseintelt kätte. Lisa kala- ja pool sojakastet ning kuumuta vaiksel tulel, et kookospiim saaks maitsestuda. Puhasta ja haki paprika ja baklažaan, pese korralikult lehtkapsas ning rebi tükkideks. Kui kookospiim aurab, lisa paprika ja baklažaan ning jäta madalale kuumusele podisema. Eraldi potis keeda riisinuudlid pehmeks, nõruta ning loputa kiirelt ohtra külma vee all läbi, et nuudlid üksteise külge ei kleepuks. Jäta ootele. Kui paprika ja baklažaan on pehmed, lisa lehtkapsas ning nuudlid ja kuumuta potitäis korra veel läbi. Maitsesta laimimahlaga ja ülejäänud sojakastmega, vajadusel lisa soja. Serveeri kohe, kõrvale paku näiteks grillpannil kuuma näinud lõhet või forelli või kanafileed. Kui tahad, siis võid kala/kana ka nuudlitega enne serveerimist läbi segada. Serveeri värske koriandri ja laimisektoritega. 


Kõrvale kurbilus Erik Truffaz' ja Sophie Hunger'i "Let Me Go".

Pildistamise lõpuks tuli talvepäike ka välja!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar